Breaking

Friday, 12 April 2019

Basic Interview Questions & Answers For Civil Engineers [Real Time Answers]


Basic Interview Questions & Answers For Civil Engineers

Q1. What is ductility?
Answer: Ductility is the ability to deform under tensile stress.

Q2. What is the length of riser and tread in stair case?
Answer:  Riser – 150 mm to 200 mm ; Tread – 250 mm to 300 mm.

Q3. What is the slope of staircase?
Answer: As per IS 456:2000, the slope or pitch of stair should be between 25 degree to 40 degree.

Q4. What do you mean by Segregation?
Answer: Segregation is a separation of Cement, Sand from Aggregate.

Q5. What is the Initial and Final setting time of cement?
Answer: Initial – 30 mins ; Final – 10 hours.

Q6. What is Bleeding in concrete?
Answer: Bleeding is one form of segregation, where water comes out to the surface of concrete.

Q7. What is the name of the machine to do Compression test?
Answer: Universal Testing Machine (UTM)

Q8. What is the function of stirrups?
Answer: Stirrups are provided to resist the Shear force. It also hold the main bars in position.

Q9. What is the total length of steel bar?
Answer: 12 m

Q10. What is Soil Reinforcement?Answer: Soil reinforcement is the act of improving soil strength to enable it support or carry more load.

Q11. Why foundations are placed below ground level?
Answer: To increase the stability of structure.

Q12. What is the use of 3-4-5 method in construction sites?
Answer:  This method used for setting out plan accurately at right angle.

Q13. What is the full form of DPC?
Answer: Damp Proof Course.

Q14. What is the minimum recommended diameter of bored cast in-situ pile?
Answer: As per [IS 2911, Part – 1, Section – 2], the minimum recommended diameter of pile is 450 mm.

Q15. What is the full form of RCC?
Answer: Reinforced Cement Concrete.

Q16. What is the angle of Hook in Stirrups?
Answer: 135 degree.

Q17. What is the factor that helps in converting Wet concrete volume to Dry concrete volume?
Answer: 1.54

Q18. How to convert Cubic meter to Cubic Feet?
Answer: Multiplying by 35.3147

Q19. What is the direction of Main & Distribution bar in RCC Slab?
Answer: Main bar in Shorter span and Distribution bar in longer span.

Q20. What is End Bearing Pile?Answer: If the pile supports the load primarily by resistance developed at the pile tip or base, then it is called End Bearing Pile.

SHARE THIS POST, IF YOU LIKE IT !! 
Padhega India Tab Hi Badhega India | पढ़ेगा इंडिया तब ही बढ़ेगा इंडिया

1 comment:

  1. I like u sir so much. I will be very thank full to u thanks for guidance.have a good day to u and your family.

    ReplyDelete

Don't Forget To Join Our Community For Latest Updates
×
bloggerWidget